Blog

 
Sezon grillowy czas zacząć

Sezon grillowy czas zacząć

Choć grillować można przez cały rok to spotkania w czasie majówki są dla nas otwarciem sezonu. Początek maja to nie zawsze sprzyjająca pogoda, ale najczęściej jest już zielono, a długi weekend może być także udany pod względem pogody. Patentów na grilla j

Przyprawowe vademecum: gorczyca, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Przyprawowe vademecum: gorczyca, gałka muszkatołowa, czarnuszka

Tytułowe przyprawy są popularne nie tylko w naszym kraju. Właściwie są wykorzystywane w kuchniach całego świata. Powód tej popularności jest prosty. Pierwotnie rosły w miejscach naszego globu, gdzie przebiegały szlaki handlowe. Razem z kupcami trafiały w

Witamina B12 - niedoceniany składnik diety

Witamina B12 - niedoceniany składnik diety

Od dzieciństwa, słyszymy, że witaminy to samo zdrowie, trzeba jeść produkty je zawierające, a nawet wspomagać się suplementami, aby ich nie zabrakło. To wszystko prawda, ale lepszym rozwiązaniem jest świadome korzystanie z wiedzy dietetyków, farmaceutów i

Polska kuchnia regionalna: Kuchnia stolicy

Polska kuchnia regionalna: Kuchnia stolicy

Warszawa - stolica Polski. Czy można mówić o warszawskiej kuchni? Czy może to po prostu kuchnia Mazowsza, którego Warszawa jest także stolicą?

Smash burgery. Nowy kierunek czy chwilowa moda?

Smash burgery. Nowy kierunek czy chwilowa moda?

Pomimo nieustannej krytyki fast foodów i fatalnej opinii o tym “śmieciowym jedzeniu” większość z nas choć raz jadła pizzę, kebaba czy hamburgera. I nie oszukujmy się, czasami lubimy zjeść coś “niezdrowego”, a kolejki w barach i restauracjach serwujących t

Potrawy wielkanocne. Ich symbolika i znaczenie

Potrawy wielkanocne. Ich symbolika i znaczenie

Wiosna w chrześcijaństwie to czas szczególny. To Wielkanoc, święta o zmartwychwstaniu, o nadziei. Święto to zostało ustanowione w 325 roku, podczas Soboru Nicejskiego.

Wielkanocne ciasta

Wielkanocne ciasta

Nastała wiosna. Budzą się ze snu zwierzęta, które hibernowały zimą. Rośliny zaczynają się zielenić i rozkwitać. Natura powraca, po zimowej przerwie. W religiach chrześcijańskich ten czas łączy się z Wielkanocą.

Vademecum przypraw natka pietruszki, kminek, czosnek

Vademecum przypraw natka pietruszki, kminek, czosnek

Wymienione w tytule przyprawy to bardzo istotne składniki wielu potraw. W kuchni polskiej są używane bardzo często. Znane od wieków, mają swój udział w “polskim smaku”. Czy w nowoczesnej kuchni znajdują swoje miejsce? Czy są odpowiednie dla naszego zdrowi

Sztuczna inteligencja w gastronomii

Sztuczna inteligencja w gastronomii

Czy sztuczna inteligencja może znaleźć zastosowanie w gastronomii? Czy może zastąpić ludzki smak, węch i wzrok, aby tworzyć lepsze dania? Można powiedzieć, że nic nie zastąpi człowieka.

Kuchnia węgierska. Nie tylko papryka

Kuchnia węgierska. Nie tylko papryka

Węgierskie potrawy mają w świecie smakoszy swoje wysokie miejsce. Wynika to z faktu, że historia Węgier, położenie geograficzne i własne tradycje sprzyjały temu, aby przez stulecia brać z kuchni słowiańskich, tureckiej i madziarskiej wszystko to co najlep

Polska kuchnia regionalna: Wielkopolska

Polska kuchnia regionalna: Wielkopolska

Kuchnia Wielkopolski, przez wieki zmieniała się pod wpływem czynników historycznych i rozwoju gospodarczego. Inaczej jadano w Wielkopolsce w średniowieczu, zupełnie inaczej w wieku XIX.

Przyprawowe vademecum: oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie

Przyprawowe vademecum: oregano, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie

Wiele przypraw i ziół wykorzystywanych w kuchniach świata, nierozerwalnie łączy się z daniami, w których nie może ich zabraknąć. Tak jest też z tytułowymi dodatkami smakowymi. Kuchnia włoska bez oregano i tymianku?